The tipping point is near

(in danish)

"Jeg tror faktisk, at vi er nået the tipping point" sagde Kim Rahbek Hansen, (Sticks n' Sushi, Pomle Nakke) igår, da vi holdt tale til PwCs nytårskur. Kim refererede til behovet for grøn omstilling og nævnte specifikt, at vi er nødt til at ændre fødevare systemet, som er hans hjertebarn. Jeg er enig. Jeg vil købe mad fra sunde jorde fyldt med regnorme, mineraler og vitaminer, ikke kunstige systemer eller sprøjtede marker.

Jeg talte selv om "true cost" som man på dansk (for at gøre det svært at tale om) kalder "eksternaliteter". Det er de milliarder af kroner som skatteborgerne skal betale for at behandle folk og natur efter virksomheder har tjent på at sælge dem noget, der gjorde dem syge. Det er ikke bare lovligt, det er sådan systemet virker. Faktisk så meget, at det er rigtig svært for de mange bæredygtige virksomheder at konkurrere.

Et eksempel kunne være at man vælger at producere sine gummistøvler med pfas, selvom det højst sandsynligt giver fertilitetsproblmer, kræft mm, eller at putte nitrit i bacon, selvom det sandsynligvis giver kræft. Det findes desværre tusindvis af eksempler. Det kan man gøre, fordi regningen for kræftbehandlingen ikke ender hos virksomheden, men hos det skattebetalte sundhedsvæsen.

Det er faktisk ret enkelt. Hvis man ændrede loven så "eksternaliteter" indgik i virksomheders egne regnskaber så ville

1) Mange forureninger/skader stoppe næsten med det samme, fordi det ville være en dårlig forretning for producenterne

2) De fleste virksomheder ville spare mange penge for de ikke selv producerer noget skadeligt, men betaler samme skattesats som dem der gør. Det er i praksis en solidarisk hæftelse som faktisk ikke er fair.

3) Ansvarlige virksomheder ville endelig få lige konkurrencevilkår fordi det ikke var en særlig ulempe for dem at betale for certificeringer og checks når de gør noget godt, mens dem der gør noget skidt gør det gratis.

4) Skatteborgerne ville have råd til at bruge milliarder af kroner (som blev sparet) på at give os alle et bedre liv.

For at give et enkelt eksempel så har FN har lige udgivet en rapport om at landbruget specifikt har en ´true cost´ på $10 trillion om året globalt. Det er altså den regning vi samler op som samfund efter producenterne.

Talen blev virkelig godt modtaget, jeg var ellers lidt nervøs faktisk for at netop dette publikum - CFOs og CEOs i virksomheder - ville være skeptiske. Men de var overstrømmende positive og mange vil gerne mere handling på området. Jeg har holdt mange lignende taler i det sidste år hvor jeg har været på tur med talen. Det har været til konferencer målrettet almindelige mennesker og nystartede virksomheder og dér oplever jeg virkelig stor entusiasme. Så måske er tiden ved at nærme sig at vi kan have den her debat om rimeligheden af hvem der betaler gildet lige nu.

Hvis du arrangerer et event hvor grøn omstilling i praksis er relevant så skriv.

Kim Rahbek og Josephine Høgh afslutter PwCs nytårskur 2023 med kloge ord og gennemtænkte filosofiske betragtninger.

Previous
Previous

Året der gik.

Next
Next

100 mil kr mere til Klimaskovfonden til at plante dansk skov